ANR Project – TomHealth

C2VNActualités

The objective of the project led by Jean-François Landrier (C2VN, Marseille) is to improve the health effects of tomato powder through an innovative combination of genotypic choices, cultural practices and food technology.

Tomato consumption is classically associated with the beneficial effects of a preventive nutrition type approach, guaranteeing cardiometabolic health. However, many parameters can modify in a very important way the nutritional quality and thus the health value of tomatoes. The objective of this project is to work on several parameters in order to optimize this quality and maximize the beneficial effects of tomatoes. Among these factors, we will focus on the choice of tomato genotype as well as the growing conditions. Of particular interest will be the irrigation strategy to increase the phytomicronutrient content. Since a significant part of tomato consumption is done through dried powders, for convenience reasons, we will optimize this technological process to guarantee an optimal nutritional quality to the finished product. The bioaccessibility and bioavailability of the phytomicronutrients present in these tomato powders will be studied. Finally, the preventive effect of these optimized tomato powders, in terms of cardiometabolic health, will be studied during a preclinical protocol, followed by a clinical study. The whole project, which is intended to be resolutely trans-disciplinary, will generate new scientific data on the one hand, but will also make it possible to develop new market opportunities through the optimized production of tomato powder. This approach will take into account aspects of environmental sustainability (reduction of water needs and less waste), while promoting nutritional security and preventive nutrition strategies.

This project involves 3 INRAE research units (C2VN, Marseille; PSH, Avignon; SQPOV, Avignon), 1 CNRS research unit (GEPEA, Rennes), a technical center (CTCPA, Avignon) and 2 industrialists (IDCAPS, La Rochelle; GB Foods, Vedene).

Projet ANR – TomHealth

C2VNActualités

L’objectif du projet porté par Jean-François Landrier (C2VN, Marseille) est d’amélioration les effets santé de la poudre de tomate via une combinaison innovante de choix génotypique, de pratiques culturales et de technologie alimentaire.

La consommation de tomates est classiquement associée à des effets bénéfiques d’une approche de type nutrition préventive, garantissant la santé cardiométabolique. Cependant, de nombreux paramètres peuvent modifier de façon très importante la qualité nutritionnelle et donc la valeur santé des tomates. L’objectif de ce projet est de travailler sur plusieurs paramètres afin d’optimiser cette qualité et maximiser les effets bénéfiques de la tomate. Parmi ces facteurs, nous nous intéresserons au choix du génotype de tomate ainsi qu’aux conditions de cultures. Un intérêt tout particulier sera porté à la stratégie d’irrigation qui permet d’augmenter la teneur en phytomicronutriments. Puisqu’une part importante de la consommation de tomate se fait par le biais de poudres séchées, pour des raisons de commodité, nous optimiserons ce procédé technologique afin de garantir une qualité nutritionnelle optimale au produit fini. La bioaccessibilité et la biodisponibilité des phytomicronutriments présents dans ces poudres de tomate seront étudiées. Enfin l’effet préventif de ces poudres de tomates optimisées, en termes de santé cardiométabolique, sera étudié lors d’un protocole préclinique, suivi d’une étude clinique. L’ensemble de ce projet qui se veut résolument trans-disciplinaire générera de nouvelles données scientifiques d’une part, mais permettra également de développer de nouvelles opportunités de marché par le biais de la production optimisé de poudre de tomate. Cette approche prendra en compte des aspects de durabilité environnementale (réduction des besoins en eau et diminution du gaspillage), tout en promouvant la sécurité nutritionnelle et les stratégies de nutrition préventive.

Ce projet implique 3 unités de recherche INRAE (C2VN, Marseille ; PSH, Avignon ; SQPOV, Avignon), 1 unité de recherche CNRS (GEPEA, Rennes), un centre technique (CTCPA, Avignon) et 2 industriels (IDCAPS, La Rochelle ; GB Foods, Vedene).