New publication – Micronutrition Group

C2VNActualités

Team 1 has just published a new article


+ The Brassica napus (oilseed rape) seeds bioactive health effects are modulated by agronomical traits as assessed by a multi-scale omics approach in the metabolically impaired ob-mouse

In this work, we show that rapeseed culture ducts (genotype and geography) strongly influence the quality of the seed’s micronutrients, and that in turn, this effect strongly modulates the antioxidant response of ob/ob mice that consume rapeseed extracts. These results underline the importance of cultural behaviors on the health of the consumer. They place the health of the consumer at the heart of the improvement of agronomic behaviors. This “proof of concept” study should pave the way for the study of other plants and conditions, and open up perspectives in both human and animal nutrition (reducing the use of veterinary inputs). This study is in line with the concept of global health (“one health”) and the INRAE SYALSA meta-program.

To read the full paper, head to the following link:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2666566221000022

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Nouvelle publication – Groupe Micronutrition

C2VNActualités

L’équipe 1 vient de publier 1 nouvel article


+ The Brassica napus (oilseed rape) seeds bioactive health effects are modulated by agronomical traits as assessed by a multi-scale omics approach in the metabolically impaired ob-mouse

Dans ce travail, nous montrons que les conduites de culture du colza (génotype et géographie) influent fortement sur la qualité des micronutriments de la graine, et qu’en retour, cet effet module fortement la réponse anti-oxydante de souris obèses ob/ob qui en consomment des extraits. Ces résultats soulignent l’importance des conduites culturales sur la santé du consommateur. Ils replacent la santé du consommateur au coeur de l’amélioration des conduites agronomiques. Cette étude “preuve de concept” doit ouvrir la voie à l’étude d’autres plantes et conditions, et ouvrent des perspectives aussi bien en nutrition humaine qu’en nutrition animale (amenuiser l’usage d’intrants vétérinaires). Cette étude s’inscrit dans le concept de santé globale (“one health”) et du métaprogramme INRAE SYALSA.

Pour lire l’intégralité du document, rendez-vous sur le lien suivant:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2666566221000022

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